Αύξηση των τιμών στις ελιές, πτώση στο ελαιόλαδο – Συνεχίζεται η συγκομιδή στο Πήλιο 

Όλα τα νέα
e-thessalia.gr
2019-12-09 10:09:47

Σε αντίστροφη πορεία βρίσκονται αυτή την περίοδο οι τιμές στις ελιές και το ελαιόλαδο, καθώς στις μεν ελιές η τιμή αυξάνεται λόγω έλλειψης μετά την καταστροφή που επέφερε ο δάκος, ενώ στο ελαιόλαδο μειώνονται λόγω της μεγάλης επάρκειας που υπάρχει. Η συγκομιδή των ελιών συνεχίζεται και το καλό είναι πως ευνοούν οι καιρικές συνθήκες.
Οι αγρότες είναι σε δύσκολη θέση, γιατί βλέπουν ότι θα έχουν μειωμένα έσοδα για τη φετινή χρονιά, καθώς συνήθως από την πώληση των βρώσιμων ελιών κομίζουν περισσότερα κέρδη. Για το θέμα μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» της εφημερίδας «Θεσσαλίας» από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης.

Ο κ. Διανελλάκης είπε ότι ο δάκος προσέβαλε από τα μέσα Οκτωβρίου την πράσινη και μαύρη βρώσιμη ελιά που δεν είχε ακόμη μαζευτεί και οι παραγωγοί σε Γατζέα, Δράκεια, Λεχώνια, Αγριά, Άγιο Γεώργιο είναι απογοητευμένοι, γιατί δεν θα μαζέψουν για αξιοποίηση ούτε το 10% της παραγωγής. Το υπόλοιπο ποσοστό των ελιών που μαζεύονται, θα διοχετευτεί για ελαιοποίηση. Στο ελαιόλαδο οι τιμές κατρακυλούν και από τα 2,50 ευρώ που πωλούσαν πέρυσι, τώρα είναι στα 2,20 ευρώ, με την τάση να είναι καθοδική. Στις ελιές η τιμή έχει μια ανοδική πορεία. Κάθε εβδομάδα ο Συνεταιρισμός ανακοινώνει νέες τιμές, που είναι κατά τι αυξημένες. Σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που πέφτουν οι τιμές και η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει αυτό το προϊόν με μια εγγυημένη κατώτερη τιμή, όπως συμβαίνει στα αγροτικά προϊόντα του κάμπου. Αυτό ζητούν οι αγρότες, καθώς είναι σε δύσκολη θέση. Και θέλω να εκφράσω ένα παράπονο για τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης που είπε ότι δίνει τον αγώνα του για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης. Αλλά δεν είναι μόνο οι ελαιοπαραγωγοί από αυτή την περιοχή, αλλά από όλη την Ελλάδα».

Μάλιστα τόνισε πως «η ανεύρεση νέων αγορών στο εξωτερικό για το ελαιόλαδο δεν είναι εύκολη. Πάντως με τα δύο ελαιοτριβεία θα μπορούμε να έχουμε και την αύξηση του αποθέματος του ελαιόλαδου και να μπούμε πιο δυναμικά στις αγορές του εξωτερικού. Εξάλλου ο Συνεταιρισμός μας με τη βρώσιμη ελιά Πηλίου έχει ένα πολύ καλό όνομα σε διεθνές επίπεδο. Οι βρώσιμες ελιές Πηλίου είναι μοναδικές στη γεύση και την ποιότητά τους. Αλλά και εδώ θα πρέπει να δούμε το θέμα της τυποποίησης».



Ζαγορά Πήλιο